Wednesday, August 12, 2009

Tak Kenal Buah Naga?

Masih ada orang yang tak kenal buah naga ni...macam mana tau?sebab pengalaman sendiri mase menjual...ada org tanye "buah ape ni?" soalan lain plak.. "dah masak ke buah ni?"..

So...bile kitorg dengar jer soalan camtu..agak terkejut jugak la...rupe2nye masih ada org yang tak kenal dan tak tau pasal buah ni..dan menjadi tugas kitorg ler sbg graduan usahawantani buah naga nak bagi tau kat org ramai tentang buah ni..

Info tentang buah naga leh baca kat sini :
http://dragoneyesenterprise.blogspot.com/2009/04/dragon-fruit-farm.html

Rupa buah ni hijau waktu belum masak.....macam ni :

Monday, August 10, 2009

Kek Buah Naga

Hari ni menggagahkan diri gi giant nak beli bahan2 buat kek..walaupun masih belum sihat sepenuhnya..redah jer...menentang keadaan badan yang tak sihat dah 3 hari..tak biasa la layan sakit..makin menjadi2 nnt..orang tak biasa kene demam..

Alkisahnye dok citer ngan tanti awal bulan ari tu yang dah lama aku tak makan panadol..ermmm..alih-alih sakit,sehari 4 biji terpaksa ku telan! Tinggal batuk jer skrg ni..letih gak ler bile batuk tak berhenti ni..

Kek Buah Naga...

Dah lama hajat dihati ni nak buat kek buah naga..baru hari ni ler ditakdirkan berjaya membuat kek kukus buah naga ni..2 biji kek eksperiment berjaya dibuat..

Yang pertama jadi! tapi...macam ni rupe die...


Senget sebelah..haha..mula2 ingatkan adunan punya masalah...tapi setelah dikaji2 rupenye mase masak tu kedudukan die senget!!!


Kek yg kedua...ermm...nampak cam best dan sedap.....tapi sesungguhnya sehingga waktu aku mengarut kat blog ni masih lum potong lagi kek ni..


Selepas dipotong, begini la rupe die...



Rase kek ni??? hancusss...tak seindah rupa.. manis...pastu tekstur die ni pelik la... sebenarnya ikut resepi kat internet...dan terdapat satu kemusykilan terbesar dengan resepi tu...die tak guna langsung marjerin atau butter atau minyak...tapi ade guna ovalette..menurut pendapatku sendiri...kalau alter sket tadi mase adun tambah jer bhn yg satu tu mesti sedap pye la kek ni..seindah rupa die..sekarang ni, kek bantat pun lagi best dari kek ni...rase,bau and presentation dah best! tapi tekstur die ar yang paling hancuss...dak sekolah tadika jer la yg suke..

Betul ke resepi kek kukus ni? Tolong komen sket....kalau ade yg nak share resepi lagi bagus..

  • 5 biji telur
  • 220 gram gula
  • 150 g Tepung Cake (Bluekey)
  • 150 g Tepung Gandum
  • 1/2 sudu besar ovalette
  • 180ml - 7- up/Cream Soda
  • 2 sudu besar susu pekat


Tempahan Buah Naga

Ermm...nak sembang pasal buah naga kali ni..dah lama tak update blog ni, cam ade idea plak nak merapu something kat blog kali ni..

Buah naga dari ladang kitorg ni Alhamdulillah rasenye tak menghampakan kami tuan-tuan punye ladang..manis sangat. Tu pun sebab pandai pilih la...kalau salah pilih kureng la jugak...dah beribu2 buah tu mesti la ade yg tak sedap gak kan...tapi kira nasib ler...sape yg kene makan yg tak sedap tu...

Nak tau petua pilih buah yg manis? hehe...kene la pilih buah yang dah kene makan burung atau semut....jangan marah...pilihan tu leh jumpa kat ladang jer...tapi tak tipu tau! memang sedap dan dijamin MANIS!!! Nikmatnye makan buah naga ni...perghhh...

Alhamdulillah, production buah semakin meningkat..dari 200kg,naik jadi 300kg...ari tu cecah 400kg..sekarang ni tgh nak meluaskan market..ade yg berminat nak beli?

Sabtu lepas gi ladang..tapi sampai ladang dah maghrib...dah golap..jumpe ngan pekerja je la..buah pun petik yg kat blah tepi2 jalan kete jer...dapat la dalam 5kg bawak balik...tapi kalau sampai siang sket lagi..huhu...mesti dekat 2 bakul ade tu leh bawak balik...next harvest dijangka hujung bulan..tu pasal la ni nak open tuk tempahan...

Nak masuk bulan puasa ni..nikmatnya makan buah naga fresh! buat air,buat agar2, bunga buah naga ni pun bleh buat masak sayur tau! tapi lum try lagi..hehe...dah banyak kali nak kutip dan masak bunga tu...tapi lum berkesempatan tuk merialisasikan keinginan...sape dah pernah masak bunga buah naga ni, leh share resepi ngan kitorg tak?

Jual! Jual! Meh..meh...kitorg amik order online ni...siap delivery lagi...cepat buat tempahan..Sape nak beli? nak order?

Leh email : dragoneyesgroup@gmail.com

Sertakan maklumat seperti berikut...

Nama :
No. Phone:
Alamat :
Tempahan: Minima 3 kg.

Tuesday, June 9, 2009

Update


Beautiful NIGHT QUEEN...So gorgeous!!!



AA gred



Mei Harvest


Grading the fruits



BIODATA BUAH NAGA



Nama :

Hylocereus Sp, Pitaya, Buah Naga, Buah Mata Naga, Dragon Fruit, Strawberry Pear.

Asal :

Amerika Latin

Varieti :

Merah, Putih, Kuning



Kandungan dan Khasiat :

· Albumen(meneutralkan toksik),

· Anthocyanin(anti-pengoksidaan dan melambatkan proses penuaan),

· Vitamin C (mencerah dan mencantikkan kulit),

· Vitamin B3 (Mencegah kolesterol)

· Serat (membantu mengurangkan berat badan, mencegah penyakit kanser usus besar, mempercepatkan proses pembuangan air besar.).

· Karotin (Meningkatkan tahap penglihatan)

· Fosforus (Merendahkan penyerapan gula pada usus kecil-disyorkan oleh pakar nutrisi kepada pesakit kencing manis)


Thursday, April 30, 2009

Nutritional Facts on Dragon Fruit

Moisture

82.5 - 83 g

Protein

0.159 - 0.229 g

Fat

0.21 - 0.61 g

Crude Fiber

0.7 - 0.9 g

Carotene

0.005 -0.012 mg

Calcium

6.3 - 8.8 mg

Phosphorus

30.2 - 36.1 mg

Iron

0.55 - 0.65 mg

Vitamin B1

0.28 - 0.043 mg

Vitamin B2

0.043 - 0.045 mg

Vitamin B3

0.297 - 0.43 mg

Vitamin C

8 - 9 mg

Thiamine

0.28 - 0.30 mg

Riboflavin

0.043 - 0.044 mg

Niacin

1.297 - 1.300 mg

Ash

0.28 g

Other

0.54 - 0.68 g


(Facts Supply by Taiwan Food Industry Develop & Research Authorities, report code "85-2537")

Wednesday, April 29, 2009

About Dragon Fruit

Dragon Fruit are native to Central and South America where they are known as pitaya or pitahaya. It is sensitive to extreme temperature, such as in cold winter or in dessert. This tropical fruit tree will be killed in this extreme temperature.

The dragon fruit flesh can be white, red, or magenta all to varying degrees dependant upon variety. Dragon fruit is low in calories and offers numerous nutrients, including Vitamin C, phosphorus, calcium, plus fiber and antioxidants.The red fleshed varieties contain lycopene which is a natural antioxidant known to fight cancer, heart disease, and lower blood pressure.

First stage of planting the dragon fruit will take few months to fruiting. The plant will not produce any flower and fruit until it reach into certain maturity. At minimum, you have to wait until 8 to 10 month before the plant produce its first fruit. The duration varies depending on fertilizer applied and weather condition. Once the plant start fruiting, it will continuously produces fruit and will be less production in rainy season.