Monday, August 10, 2009

Kek Buah Naga

Hari ni menggagahkan diri gi giant nak beli bahan2 buat kek..walaupun masih belum sihat sepenuhnya..redah jer...menentang keadaan badan yang tak sihat dah 3 hari..tak biasa la layan sakit..makin menjadi2 nnt..orang tak biasa kene demam..

Alkisahnye dok citer ngan tanti awal bulan ari tu yang dah lama aku tak makan panadol..ermmm..alih-alih sakit,sehari 4 biji terpaksa ku telan! Tinggal batuk jer skrg ni..letih gak ler bile batuk tak berhenti ni..

Kek Buah Naga...

Dah lama hajat dihati ni nak buat kek buah naga..baru hari ni ler ditakdirkan berjaya membuat kek kukus buah naga ni..2 biji kek eksperiment berjaya dibuat..

Yang pertama jadi! tapi...macam ni rupe die...


Senget sebelah..haha..mula2 ingatkan adunan punya masalah...tapi setelah dikaji2 rupenye mase masak tu kedudukan die senget!!!


Kek yg kedua...ermm...nampak cam best dan sedap.....tapi sesungguhnya sehingga waktu aku mengarut kat blog ni masih lum potong lagi kek ni..


Selepas dipotong, begini la rupe die...



Rase kek ni??? hancusss...tak seindah rupa.. manis...pastu tekstur die ni pelik la... sebenarnya ikut resepi kat internet...dan terdapat satu kemusykilan terbesar dengan resepi tu...die tak guna langsung marjerin atau butter atau minyak...tapi ade guna ovalette..menurut pendapatku sendiri...kalau alter sket tadi mase adun tambah jer bhn yg satu tu mesti sedap pye la kek ni..seindah rupa die..sekarang ni, kek bantat pun lagi best dari kek ni...rase,bau and presentation dah best! tapi tekstur die ar yang paling hancuss...dak sekolah tadika jer la yg suke..

Betul ke resepi kek kukus ni? Tolong komen sket....kalau ade yg nak share resepi lagi bagus..

  • 5 biji telur
  • 220 gram gula
  • 150 g Tepung Cake (Bluekey)
  • 150 g Tepung Gandum
  • 1/2 sudu besar ovalette
  • 180ml - 7- up/Cream Soda
  • 2 sudu besar susu pekat


No comments: